Üregkutatás, archeo-geofizika, lőszermentesítés

Mesterséges vagy természetes üregek (pince és barlang) kutatása is történhet geofizikai módszerekkel. Építkezés előtt vagy talajmechanikai problémák jelentkezésekor érdemes feltárni a lehetséges üregeket. Ezek országszerte valós földtani veszélyforrást jelentenek annak ellenére, hogy európai szinten Magyarországon van a legfejlettebb nyilvántartás a barlangokról, pincékről, vermekről és egyéb felszín alatti üregekről. Néhány speciális esetben felszíni szeizmikus mérésekkel is feltárhatók az elfeledett üregek, pincék.

Archeológiai alkalmazása a geofizikának viszonylag újszerűnek számít. Eltemetett épületek, fémből készült használati eszközök, tárgyak de még egy település tűz okozta elpusztulása is okozhat olyan változást a talajban, hogy geofizikai módszerekkel képesek vagyunk kimutatni. A cél itt is a költséghatékonyság. Egy adott terület geofizikai mérésekkel történő lefedése olcsóbb és gyorsabb, mint a teljes régészeti feltárása. A geofizikai kutatása eredményéből meghatározható, hogy egyáltalán hol érdemes ásatásba kezdeni.

A múlt évszázadban történt két világégés, valamint katonai lőterek felhagyása jócskán hagyott hátra el nem működtetett lőszereket, bombákat és egyéb hadászati eszközöket. Ezeket talajtakaró és aljnövényzet rejti el a szemünk elől és földmunkák során, ha felszínre kerülnek, könnyen okozhatnak tragédiát, melyre sokszor volt már példa. Ezt megelőzendő felszíni mágneses mérésekkel teljes biztonságban felderíthetők az ilyen jellegű veszélyforrások. Ezt követően a tűzszerészekre tartozik a hatástalnítás.

Módszerek: