Mágneses módszer

A felszín alatti térrész mágneses tulajdonságainak feltérképezése az alkalmazott geofizikai módszerek egyik alapvető és jól bevált eszköze. A különböző földtani képződmények eltérő mágneses szuszceptibilitása lehetővé teszi azok elkülönítését felszíni mérések révén. Ezen túlmenően mágneses anyagból készült közművek feltérképezése, archeológiához és lőszermentesítéshez kapcsolódó kutatások végzése gyorsan és egyszerűen lebonyolítható.

Cézium gőz magnetométer - gradiométer: Az amerikai Geometrics Ltd. által gyártott G-858GAP típusú műszerrel nagy pontosságú, a Föld mágneses térerősségének milliomod részű változását kimutatni képes mérések végezhetők. A pozíció meghatározást a műszerhez csatlakoztatható Tallysman GPS végzi, mely az EGNOS-nak köszönhetően szubméteres pontosságot tesz lehetővé.

Protonprecessziós magnetométer. A szintén Geometrics gyártmányú, G-857 típusú magnetométerrel a mágneses tér időbeli változásának regisztrálását végezzük. Ez a báziskorrekcióhoz szükséges, amelyet a nagy pontosságú, hosszú idejű méréseknél minden esetben el kell végezni.